евентуално

13 04 2007

Евентуалността на събитията в нашия космос е единственото безусловно нещо. Поради тази причина, в българският език думата „евентуално“ се трансформира от чиста проба наречие в добре полирано граматично време, чиято употреба изразява леката невъзможност на действие, което предстои да бъде извършено. Наличието на същата дума в началото на което и да е изречение бележи пълната девалвация на думите, които следват след него, тъй като е очевидно, че те принадлежат към сферата на фантастичното.

Съществува и изразът „евентуално може“ – емфатична конструкция, с която говорителят подчертава абсурдността на лъжата, която предстои да изрече.

Изразът „евентуално“ е част от българския лексически корпус, който е особено труден за обяснение заради противоречието между смисловото му значение и функционалното му такова. Поради тази причина се използва като задна вратичка, или по-скоро параден вход, за генериране на бъдещи оправдания, които като цяло гравитират около предварително внушената вероятност на несвършеното.

За илюстрация бих могъл да използвам взаимоотношенията си с един от неколцината ми работодатели. Събрала ни беше съответно моята нужда от пари и неговата – от още един преводач. След едно особено уморително задание, което щеше да ми донесе около 500 лева, се наложи да достигнем и до сюблимния момент на разплащането. То, след традиционните забавяния, се оказа поетапно и получих първите сто лева с обещание за останалите четиристотин „евентуално“ в края на месеца. В края на месеца получих нови сто, с ново „евентуално“ за остатъка, и така до пълното изплащане на сумата, което бе придружено с редица извинения за забавянето и предложение „евентуално“ за още една подобна задачка.

Тук е момента да се спра и на въпросителната форма на евентуално – „Може ли евентуално…?“, която, съвсем логично, служи за описване на действия, които няма как да протекат но все пак е добре да бъдат пожелани и евентуално дори обещани. Граматическата конструкция е особена и заради факта, че въпреки че съдържа абсолютно отрицание в самата себе си, тя почти винаги получава утвърдителен отговор („Знаеш ли, може може евентуално да направим ето така:…“.

Advertisements

Действия

Информация

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: